اولین سوالی که تقریبا همه از ما می پرسند این است که « لپ تاپ یا نت تاپ چه فرقی با هم دارد؟ » نام لپتاپ از دو جزء لپ (lap) و تاپ (top) ساخته شده است و به این خواسته کاربران اشاره میکند که رایانهای میخواستند که آن قدر کوچک باشد که به جای میز روی پایشان بگذارند و کارشان را انجام بدهند. اما نتتاپ از دو جزء نت (net) و تاپ (top) ساخته شده که به این ایده اشاره میکند که بتوان با یک کامپیوتر کوچک رومیزی به راحتی وبگردی کرد.
البته این تنها تفاوتی تاریخی است. امروز دیگر نه تنها ویژگی مثبت لپتاپ ها رویایی بودنشان است و نه تنها ویژگی مثبت نتتاپ ها وب گردی آسان و ۲۴ساعته. بیایید برای دانستن جواب دقیقتر کتاب تاریخ را باز هم رو به امروز ورق بزنیم.
لپتاپ در یک بنبست تاریخی
اولین لپ تاپ جهان به نام Osborne 1 در سال ۱۹۸۱ رونمایی شد، البته که وزن حدود ۱۱ کیلوگرمی این دستگاه تصویر جذاب و تشویقکنندهای به کاربران نمیداد. Epson HX-20 و Grid Compass در سال ۱۹۸۲ رونمایی شدند و درسال ۱۹۸۳ دستگاه Kyotronics 85، یا نام رایجترش TRS-80 Model 100 به بازار آمد. Compaq Portable و Dulmont Magnum و Gavilan SC و Sharp PC-5000 هم در همان سال رونمایی شدهاند. از آن سال ها تا کنون لپ تاپ ها با تغییر نوع و ظرفیت باطری، توسعه صفحه نمایش، توسعه حافظه، و بهسازی طراحی فیزیکی پیشرفت های قابل توجهی کردهاند. این روند توانسته است ایده کوچک کردن هر دستگاه الکترونیکی را در ذهن دانشمندان و طراحان شرکتها و برندها پررنگ کند.
اما هر چه توسعه و بهسازی الکترونیک سریع است، توسعه در خواسته های کاربران نیز سریع است. امروز دیگر کاربران به صد ها برابر توانایی های لپتاپ های اولیه نیز راضی نمیشوند.
در سال های اخیر به دنبال افزایش شدید خواسته های کاربران از لپتاپ های شان و با جدی تر مطرح شدن اهمیت ذخیره انرژی های فسیلی و صرفه جویی در هزینه های نگهداری و مشکلاتی از این قبیل ایده نوین نت تاپ یا مینی کیس پدید آمده و کارآمدی خود را نشان داده است. نت تاپ ها را شرکت هایی مانند intel, asus, zotac, pegatron معرفی کرده و توسعه میدهند.
نبوغ در خدمت توسعه تکنولوژی
تولید کنندگان سخت افزار بسیار زود دریافتند که سرعت تکامل مفهوم نت تاپ بسیار بالاتر از سرعت تکامل لپتاپ است و به همین دلیل ریسک سرمایه گذاری در این زمینه را با روی باز پذیرفتند. ریسکی که خیلی زود مشخص شد کاملا درست، به جا و سودمند بوده است. از همان لحظه آغاز این نکته که نت تاپ نیز مانند لپ تاپ سیر تکاملی بسیار چشمگیری در زمینه سخت افزار کامپیوتر دارد نظر تولیدکنندگان را به خود جلب کرد.
از عمر نت تاپ ها حتی یک دهه نیز نمیگذرد، اما در همین زمان کوتاه نت تاپ مرحله های تکاملی چشمگیری را پشت سر گذاشته است. درست مانند کودک نابغه ای که پیش از رسیدن به سن دبستان نه تنها خواندن و نوشتن را فرا گرفته که در زمینه های فیزیک، شیمی، ریاضیات، تاریخ و جغرافیایی بیش از یک دانشآموز سال ۱۲ اطلاعات دارد. مینی پی سی ها که در ابتدا با سخت افزار ضعیف و برای رفع نیاز یک سیستم کامپیوتری ساده با کاربری سازمانی و اداری معرفی شده بودند خیلی زود به رقیبی جدی برای تبلت ها، لپتاپ ها و حتی کامپیوتر های رومیزی بدل شدند. استفاده از چیپ های پردازشی کم مصرفی مانند intel ATOM یا ion Nvidia در این دستگاه ها کمک کرد در ابتدا به چشم اندازهای اولیه دست یابند و به سرعت با بهروزشدن تکنولوژی و همزمان با تغییرات زیانبار لپتاپ ها، نتتاپ ها یا مینی کامپیوتر ها تازه نفس توانستند با کیفیتی چشمگیر جای خود را در بازار آیتی باز کنند و به صنعت رایانه جانی نو بدهند.
امروزه مینی کامپیوتر ها با پردازنده های بسیار قویتر از گذشته و با امکانات بیشتر به دست مصرف کنندگان میرسند. دستگاه هایی که از هر جهت سود کاربر را تضمین میکنند، چه سود اقتصادی و مالی، و چه سود پردازشی و کیفیتی.
حالا دیگر میشود از فرق حرف زد
تولیدکنندگان لپتاپ هدف استراتژیک خود را چه قرار دادهاند؟ کاهش وزن لپتاپ و افزایش طول عمر شارژ باتری لپتاپ و حفظ قدرت رقابت در عرصه پردازش. برای این کار نظریه حامیای در اختیار دارند؟ در واقع نه. آن ها میکوشند با تغییرات موضعی به این اهداف برسند. اما تغییرات موضعی باعث ناهماهنگی نیز هست. به همین دلیل پدیدهای پیش آمده که به آن موبایلی شدن لپتاپها میگویند. لپتاپها به دلیل محدودیتهایی در بخش هایی جز پردازنده، عملا در بسیاری از موارد تنها میتوانند ۵۰٪ از توان اسمی پردازش خود را به کاربر ارائه دهند. مثال خوب در این زمینه پردازنده i7Intel U-series است که در لپتاپ ها عملا به قدرت واقعی i7 دستیابی پیدا نمیکند. موضوع ساده اما تاسفبار است، توان پردازنده به خاطر کاهش مصرف برق در سیستم افت کرده و فرکانس بالای پردازشی در دسترس نیست. اما مینی کامپیوتر ها استراتژی های واقعیتر و روشنتری را دنبال میکنند و میتوانند با بهکارگیری مادربرد های پیشرفتهتر به مشکل کاهش مصرف انرژی غلبه کنند. تا جایی که توان کل مصرفی برق نت تاپ حداقل ۶ وات و حداکثر ۳۰ وات است.
نقطه ضعفی که نقطه ضعف نیست
وقتی نوبت به بررسی نقطه صعفهای نت تاپ ها یا مینی کامپیوتر ها میرسد مهمترین چیزی که طرح میشود سیمی بودن نت تاپ ها و آزاد نبودن حمل و نقل آن ها است. اما چند درصد از مردم در حال حرکت و در سفر های درون شهری یا برون شهری به لپتاپ خود نیاز دارند؟ استفاده از لپتاپ در پروازها که عملا ممکن نیست و پرواز هایی بسیار محدود و بسیار گران قیمت خدمات اینترنت به مسافران ارائه میدهند. همچنین بسیاری از ما در حال سفر خود در حال راندن هستیم و عملا حتی اگر نیاز داشته باشیم امکان استفاده از لپتاپ را نداریم. همچنین با گسترش توانمندی های گوشی ها بسیاری از نیاز های حین حرکت ما با استفاده از گوشی های هوشمند به راحتی رفع میشود.
در کنار این نکته باید به توان استفاده مداوم و واقعی از نت تاپ ها اشاره کرد. نت تاپ ها را میتوان در طول هفته، ماه و حتی سال ۲۴ساعته و بدون خاموش کردن استفاده کرد بی این که کوچک ترین خللی در توان پردازشی آنها پدید بیاید. در واقع نت تاپ ها ابعاد کامپیوتر های رومیزی را به ابعاد مانیتور کاهش دادهاند، توان پردازشی و نیز توان کار مداوم برای کاربر فراهم کردهاند و با خیال راحت میتوان حجم قابل توجهی از نیازهای حین حرکت را با گوشیهای هوشمند تامین کرد. بین این دو، عملا فضایی برای ادامه حیات طولانیمدت لپتاپها باقی نمیماند.
انتخاب حق مشتری است
در نهایت این مشتری است که با توجه به نیاز هایش و امکان هایی که هر تکنولوژی در اختیارش میگذارد انتخاب میکند که پولش را صرف چه محصولی کند. ما تنها می توانیم توصیفی صادقانه از محصولات موجود به مشتری ارائه کنیم. توصیفی که میگوید اگر نیاز بسیار ویژه و حاد به استفاده از یک رایانه توانمند در حال حرکت ندارید، نیازی به لپتاپ نیز ندارید و میتوانید در کنار صرفهجویی در فضای کار و نیز مصرف برق کارهای بسیاری را از کیس پیشرفته کوچک خود بخواهید که عملا از لپتاپی در همان حدود قیمت یا حتی قیمتی بسیار بالاتر ساخته نیست
مطلب خوبی بود